God jul fra Filippinene!

I går, på lille julaften, slo hjemlengselen til her for fullt. Feberen kom, og jeg har måttet holde senga det siste døgnet. Èn ting er å være i full aktivitet med jobb, for da er det minimalt med tid til å tenke på alt som skjer hjemme, noe helt annet når man ligger strak, og drømmer seg bort til pinnekjøtt, familie, gode venner, og alle de vanlige juletradisjonene.

Men…jeg er på rett sted. Arbeidet vi gjør er så viktig, og vi får virkelig gjort en forskjell. Det er mye sterke øyeblikk, og mange sterke møter med mennesker. Liv som reddes, og nye liv som kommer til. På feltsykehuset er det i snitt 15-20 fødsler om dagen nå!

For noen dager tilbake ble jeg invitert på besøk til familien til lille Yolando på to måneder. Yolando ble alvorlig syk etter tyfonen, og var pasient på sykehuset vårt i en uke, og da våre leger og familien så at det gikk rett vei, valgte de å oppkalle barnet etter tyfonen som nesten tok deres yngste fra de.

IMG_4012

Det var et sterkt møte med en familie som har vært gjennom noe jeg ikke i min villeste fantasi kan forestille meg. Pappa Narciso fortalte historien om hvordan de hadde overlevd Yolanda, og hvordan livet har vært etterpå. De hadde først hadde gått i dekning hjemme, men deres enkle bambushytte hadde raskt blåst overende. De hadde klart å ta seg videre til søsterens hus like ved, ettersom hennes hus hadde betongvegger var det et tryggere sted å være. Her lå 5 familier tett sammen på 15 kvadrat, mens uværet herjet som verst. Taket forsvant etter kort tid, og etter cirka to timer ga også resten av huset etter. Narciso var da sikker på at de ikke ville overleve, men bestemte seg for å gjøre alt det han kunne for å redde sine fire barn. Han krøp langs bakken og ut av ruinene av huset, og fikk slept barna med ut og under noen avrevne takplater som lå utenfor.

IMG_4119

Her var skjulestedet til Narciso og familien da tilfluktsstedet deres ble tatt av vinden.

De lå tett sammen og  klarte å holde fast en takplate over hodet som beskyttelse for alle gjenstandene som raste gjennom luften. Og etter ytterligere halvannen time med kamp mot vinden, kunne de krype frem fra sitt lille gjemmested, og med hele familien i god behold.

IMG_4019Lille Yolando i mammas armer, med en stolt storesøster Rehanna ved siden av.

Narciso har bodd hele sitt liv i det samme huset, og han er tydelig berørt når han forteller at alt han eide og hadde arvet fra sine forelde, og spart opp gjennom sitt 41-årige liv nå er borte. Huset forsvant med vinden, sammen med alle møbler, klær og annet som han har jobbet knallhardt for.
Men på tross av alt dette, kunne han fortelle at han er oppriktig lykkelig, og gleder seg over fremtiden. For hans kjære kone og deres fire barn overlevde og er fortsatt sammen!
Og selv om hverdagen er tøff, er han fast bestemt på å sikre at barna får skolegang, og andre muligheter enn det han selv har hatt. men først og fremst skal Narciso gjøre alt det han kan for å skape en fin julefeiring, og samle familie og venner for en kveld med leker, mat og latter. For en mann!

IMG_4031

Dette er familiens hjem nå, bygget av materialrester og plast som ligger strødd etter tyfonens herjinger.

Ja, jeg lengter hjem. Men jeg vet at jeg har et sikkerhetsnett å komme hjem til om noen få uker, med familie og venner og et samfunn som legger alt til rette for at jeg skal ha alle mine behov dekket. Derfor føles det likefullt helt riktig å tilbringe julen her, å kunne være med og gjøre en forskjell for mennesker som Narciso og familien, som lever midt i en elendighet langt utenfor vår vestlige fatteevne. For selv om tyfonen passerte i løpet av noen timer, betyr ikke det at krisen er over. Den er derimot såvidt begynt. Med millioner som har mistet alt de eide, og rismarker, bananplantasjer og kokosplantasjer jevnet med jorden, er også levebrødet for mange borte i måneder og år fremover.

 

Jeg håper dere hjemme våkner til en fin julemorgen, og jeg vil anbefale å sette på God Morgen Norge i bakgrunnen. Der vil èn av jordmødrene jeg har jobbet med her, være gjest, og jeg har sendt over et lass med bilder og videoer som også skal vises.

Og igjen tusen takk til alle som har bidratt økonomisk, min lille innsamlingaksjon er nå oppe i over 25000 kroner!! Alle bidrag tas imot med stor takk, men jeg må innrømme at det som har gjort mest inntrykk så langt er pengene som ble satt over i går kveld, fra Nicholas og Kai på 8 og 12 år, som har samlet inn penger fra familie og naboer, og satte over 1300 kroner til nødhjelpsarbeidet her på Filippinene! Innsamlingen finner du her:

http://minaksjon.rodekors.no/tyfon/start-innsamling.aspx?col=4-1467

Riktig god jul alle sammen!

IMG_3543