Stand Up!

#BangonOrmoc står skrevet overalt hvor jeg beveger meg, på forvridde takplater, nakne betongvegger der tak er blåst vekk, på biler og plakater rundt om. Uttrykket på tagalog betyr Stand Up Ormoc, og er den perfekte oppsummeringen av hva jeg har sett og erfart i min tid her så langt.

IMG_3593

 

Jeg ventet å komme til et land og en øy der alt sto på hodet. Med enorme behov for hjelp, og et folk som var tvunget i kne av den sterkeste tyfonen som noengang har truffet landet.  «Yolanda» er det lokale navnet på tyfonen som raste inn over øya Leyte og øyene rundt, og etterlot seg fullstendig herjede områder, og byer der 95% av infrastrukturen ble omfattende skadet. Over 14 millioner mennesker berørt, mange hundretusen hus jevnet med jorden. Mange tusen døde, fortsatt flere tusen savnet. Et omfang helt ufattelig for en stakkars nordmann som er født og oppvokst i den tryggeste lille plassen man kan tenke seg på denne kloden.

Og behovene her er virkelig enorme. Og selv om de internasjonale mediene stort sett har pakket bagen og reist hjem, er dette en katastrofe som vil forbli nettopp en krise i mange måneder fremover. Røde Kors, Leger uten Grenser og de andre store hjelpeorganisasjonene er på plass, og vil være det i lang tid, men en katastrofe av dette omfanget krever mye ressurser. Med millioner av mennesker som har mistet absolutt alt, vil det ta lang, lang tid å bygge opp samfunnet igjen.

IMG_3459

Butikker er i ferd med å åpne igjen, og for hver dag som går er det mer liv tilbake i gatene.

Men det er virkelig en sterk opplevelse å få være en del av dette, både den akutte hjelpen og også gjenoppbyggingen, og å se på nært hold hvordan et helt folk reiser seg sammen for å få samfunnet tilbake på beina. Innstillingen og mentaliteten blant innbyggerne her er rett og slett fantastisk, her stiller alle, fra barn til bestemødre opp; rydder gater, bistår med utdeling av nødhjelp, går vaktrunder i nabolagene for å unngå plyndring, og alle jeg snakker med har det samme budskapet: «En tyfon knekker ikke oss.»

IMG_3578

 

Jeg har aldri vært et sted hvor gleden og takknemligheten er så fremtredende som her. Selv om Yolanda er den 25. tyfonen bare i år, er evnen til å se verdien i de små tingene, til å fokusere på det som virkelig betyr noe, noe som virkelig treffer meg. Her om dagen møtte jeg Dani Larido, èn av mange som har gjort et sterkt inntrykk på meg.

Jeg har mistet alt, men kun materielle ting og ingenting som betyr noe. For familien min overlevde, og det er det eneste livet mitt handler om nå. – Dani Larido

 

 

Vi har nok alle godt av å tygge litt på hans budskap, og spesielt nå på denne tiden av året. For i en situasjon der alle materielle verdier er forsvunnet med vinden, er det nettopp omsorg og ivaretakelse av de man er glad i det som står igjen. For Dani betyr dét å jobbe med å få tak over hodet, å sikre at familien har mat på bordet, og at barna så snart som mulig kommer seg tilbake på skolen.

Og her er landet avhengig av hjelp utenfra. At du og jeg gir litt av vår overflod til noen som trenger det så uendelig mye mer. Økonomiske bidrag er selvsagt en nødvendighet, men like viktig er det å huske på at Norge ikke ser ut slik resten av verden ser ut. Som ikke betyr at vi skal gå rundt med dårlig samvittighet for at vi er født med gullkortet, men heller tenke at vi, ressurssterke som vi er på alle måter, har muligheten til å gjøre en forskjell for andre.

IMG_3520
Dani skuer utover restene av hjemmet hans, nå kun en plankehaug.

Jeg følger med på hva både norske og internasjonale medier har fokus på, og det er tydelig at Filippinene forsvinner mer og mer ut i periferien. For det tabloide i denne katastrofen begynner å forsvinne, og igjen står en langvarig krise som i stor grad ikke tilfredsstiller medias hunger etter sexy overskrifter. Men de sterke møtene, de ufattelige historiene og alle synsinntrykkene er ting jeg vil dele, og jeg håper det ikke passerer under alles radar der hjemme.

Jeg gleder meg helt enormt til å feire jul her! Selv om denne jobben betyr arbeid fra morgen til kveld syv dager i uka, får jeg så uendelig mye igjen. Og jeg er overbevist om at gaver er det siste jeg vil savne når julaften kommer, istedet er det savn av familie og gode venner som vil være lengst frem i bevisstheten.

IMG_3616

6 kommentarer om “Stand Up!

  1. Du klarer å vekke hjelpelysten i meg. Takk for det. Og lykke til videre i jobben der nede. Og ikke minst: God jul!

  2. Fant plutselig bloggen din, kjempe flott å lese om hvordan du opplever oppdraget ditt og om hverdagen der du er!

    Jeg leder ungdomsorganisasjonen til Røde Kors, og gleder meg til å følge arbeidet ditt videre:) Alle gode ønsker for oppdraget videre! God Jul!

  3. Utrolig inspirerende det du jobber med, og ikke minst engasjementet ditt! For en motivasjon! Jeg har tidligere jobbet ved Oslo Røde Kors.
    Lykke til med innsatsen der nede, og riktig god jul!

Det er stengt for kommentarer.